Bierproefavond Den Bosch

Met mijn 41 jaar ben ik een van de jongste deelnemers aan de bierproefavond te Den Bosch. Op 29 oktober om 20.00 uur ben ik welkom bij de proeverij die wordt gehouden in café Bar le Duc. Een schitterende zaak die druk wordt bezocht. Gelukkig verkassen we naar een rustig zaaltje een verdieping hoger. Theo Flissebaalje, wat een schitterende naam, organiseert al ruim 23 jaar dit soort proeverijen en schrijft voor het tijdschrift van de Pint. Onder zijn deskundige leiding krijgen we zware jongens voorgeschoteld. Vijf bieren gaan we beoordelen, te beginnen met een bier van 8,5%.

images (3)
Delvaux van Brouwerij De Kroon uit Neerijse vlakbij Brussel. Voor mij was de eerste meteen raak, ik ben verliefd op dit bier

 

Ik vond de eerste meteen erg lekker. De juiste balans van bitter en zoet met een schitterende afdronk. Hadden we de rest van de proeverij het bij de Delvaux gehouden, dan had ik niet geprotesteerd. Maar ik ben beland bij een serieuze proeverij, dus er moet gewerkt worden. De proeverijen die we in Gouda houden, elke tweede Dinsdag van de maand, konden niet meer verschillen in sfeer dan wat ik vandaag meemaak in Den Bosch. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ze beide zeer aangenaam. Waar we in Gouda nog net niet aan een polonaise beginnen na het derde biertje, is het in Den Bosch, waar we met zijn twaalven aan een tafel zitten tijdens het proeven even helemaal doodstil.

Verdomd het is een soort sekte waar ik ben beland. Ik vind zo wie zo speciaalbier een religieuze aangelegenheid, maar dit zijn hogepriesters. Aroma, kleur, kwaliteit van het schuim, hoofd- en nasmaak, body en smaakassociatie worden uitvoerig besproken. Veel kan ik volgen behalve waar het om de aroma’s gaat. Waar zij allerlei vruchten ruiken of verschillende soorten snoep, de zuurstok kwam vaak voorbij en zelfs een keer gele banaantjes, ruik ik niet veel verschil. Door er met zijn allen over te hebben begin je wel steeds meer te herkennen. Oefening baart kunst, hier moet ik dus vaker aan meedoen.

download (4)
Met 9,6% een stevige Quadruppel met gebrande mouten.

 

De andere vier bieren waren De Extra Bruin en de Extra Blond van de Achelse Kluis, waarvan we de eerste het lekkerst vonden, en we sloten af met twee Quadruppels. De eerste was de Eden Quadruppel van brouwerij Anders uit Halen(B) en de la Trappe Quadruppel. Was het dan alleen maar serieus proeven of werd er ook nog gelachen. Onze religie is een sekte waar veel wordt gelachen. Proef je bieren van 8,5% en hoger dan komt de humor vanzelf. Theo nodigde me uit om in Utrecht, waar hij ook de proeverijen leidt, Biertrips.nl te promoten en te proeven van weer hartverwarmende bieren.

De komende maanden zal ik naar proeverijen in het hele land gaan en de avonturen die ik daar beleef met jullie delen.

 

tekst: Ali Yavuz

 

 

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.