Stadsbrouwerijen in opkomst

De afgelopen maand ben ik bij enkele stadsbrouwerijen op bezoek geweest. Steeds meer brouwers combineren een brouwerij met een proeflokaal. Dat dit niet altijd op een afgelegen plek hoeft te zijn bewijzen de stadbrouwers. De combinatie van eten, eigen biertjes op de tap en brouwketels in de horecazaak zorgen voor een geslaagde mix. Elke zaak die ik heb bezocht heeft toch een zeer eigen sfeer en spreekt daardoor een andere doelgroep aan.

Van Moll in Eindhoven

images
Een strakke en hippe horecazaak met microbrouwerij in het centrum van Eindhoven

Van Moll is een initiatief van Jaap en Erwin. De een brouwt de ander runt de bar. Naast hun eigen bieren van de tap zijn er nog veel meer bieren te krijgen. Wisselen is hun credo. Woon je niet in Eindhoven zoals ik, dan is elk bezoekje aan Van Moll weer een verrassing. De laatste keer dat ik er was stonden er bieren op de kaart met namen als: Mind your step, Noir de Dottignies of Oude Quetsche. Maar ga je van de week dan ben ik ervan overtuigd dat ze niet meer te krijgen zijn. Bij Van Moll hebben ze begrepen dat een speciaalbiercafé een paar vaste bieren heeft en de rest zoveel mogelijk wisselt. Hallelujah! Ze zijn nu een jaar open en hopelijk gaan ze nooit meer dicht. Maar Ali wat vindt jij van hun bieren, hoor ik je, geachte lezer denken. Een zeer goede vraag. Hun pils is echt lekker, hun stout (ons blackie) smaakvol en doordrinkbaar, een saison met een aangename twist, en een zeer geslaagde IPA, een van hun hardlopers. Nu ik het me herinner, ik ben er drie keer geweest en heb enkel de bieren van Van Moll gedronken, dus ik ben fan.

Twentse Bierbrouwerij in Hengelo

20141009_123030
Een parel net buiten het centrum van Hengelo

Wat een schitterende zaak is dit. Een echte stadsbrouwer is het niet, ze zitten net buiten het centrum, maar ik vermeld ze wel omdat het slecht 5 minuten van het station lopen is. In Hengelo maken ze werk van hun industrieel erfgoed. Twentse Bierbrouwerij is volgens mij daar het beste voorbeeld van. De zaak is ruim, schitterend en de ketels achter de bar maken het helemaal af. Wat mooi aan de zaak is, is dat je de brouwers aan het werk ziet tewijl je geniet van je biertje. Naast de zeven bieren van de brouwerij geen andere bieren te verkrijgen, gelukkig dat je die ook niet mist als daar luncht of dineert. Laatst dronk ik daar een zeer geslaagde bokbiertje van de tap, maar hun Oerpils is mijn favoriet. Een heerlijke troebele pils waar ik niet genoeg van kan krijgen. Hier met een gezelschap eindingen op een van onze bierreizen kan ertoe leiden dat het erg laat wordt. Ik ben meestal niet gek op bieren met honing, dus met argwaan dronk ik de Honing-Tripel van het vat, een zachte doordrinkbare tripel van een niet al te hoog alcoholpercentage; niet dat ik van mijn stoel viel maar aangenaam verrast was ik wel. Dus Tukkië tot snel!

Stadsbrouwerij Hendrixen in Doetinchem

download (3)
Walter en zijn zoon achter de bar waar ze thuis horen

Een nieuwe horecazaak openen en dan ook meteen ook tonnen investeren in brouwketels zorgt voor hoge verwachtingen. Wat Walter Hendrixen (de eigenaar) slim doet, is de bieren voor een zeer scherpe prijs aanbieden, en dan ook zorgen dat ze doordrinkbaar zijn. Let wel lieve lezer, we zijn hier wel in de Achterhoek, en de superboeren hebben altijd dorst, enorme dorst! Dus verwacht hier geen experimenten met allerlei biersoorten. Hier vindt je op de tap de Walters Blond en de Walters Amber, beide bieren van rond de 5%. De uitbater Walter is wel van plan om speciaalbier te promoten in Doetinchem, hij zoekt nog een biersommelier die eens per maand bierproefavonden wil organiseren. Voel je geroepen zou ik zeggen, als je er een bent of course. Het evangelie van het Gerstenat vraagt om toegewijde discipelen, die het durven om zelfs in de Achterhoek, zieltjes te winnen. Ben je biersommelier en woon je in de Achterhoek, dan is dat uiteraard handiger, op onze brouwerijen-pagina vindt je de contactgegevens van Stadsbrouwerij Doetinchem. Walter wacht op een belletje.

Gelukkig heeft jullie reporter regelmatig dorst en kunt u binnenkort deel 2 verwachten van Stadbrouwerijen in opkomst!

 

Tekst: Ali Yavuz

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.