Grutte Pier de drie granen tripel van Leeuwarden

Sinds dit weekend is in Leeuwarden, in verschillende horecazaken, te verkrijgen, de enige echte Tripel van Leeuwarden. De speciaalbiergekte is ook in het nuchtere Friesland slachtoffers aan het maken, en wij van Biertrips juichen dat van harte toe. Het is ook niet zomaar een Tripel, het is de Grutte Pier 3 Granen Tripel van de Gruttebier Brouwerij. Afgelopen weekend was er de grote lancering van het bier in Speciaalbiercafé De Markies te Leeuwarden. Ik kon daar gelukkig niet bij zijn; anders raak ik met alle proeverijen van deze maand in een delirium.

 

download (9)
Een soort woeste Cambuur-supporter was Grutte Pier!

 

Menno van De Markies schenkt mij een Grutte Pier van de tap; eerst even ruiken. Erg fris en fruitig in de aroma’s, dus nu snel proeven maar. Ze hebben er een doordrinkbare Tripel van gemaakt met 8% alcohol. Zeer geslaagd in balans met zijn zoetheid en licht bittertje. Dat maakt hem zeer doordrinkbaar, en gevaarlijk. De 8% alcohol proef je er niet van af. Moet je speciaal voor dit biertje naar Leeuwarden, voorlopig de enige stad in het land waar het te verkrijgen is. Nee, dat niet; maar als je er bent en je hebt hem niet geproefd, dan heb je zeker wat gemist. Een zeer geslaagd streekproduct met veel potentie!

 

20141119_164548
Zo kreeg ik hem voorgeschoteld van Menno in het zeer gezellige en knusse De Markies.

 

De eerste badge bedroeg 700 liter, later deze maand zal de tweede badge van 900 liter gebotteld worden. De eerste badge is binnenkort op, en dat alleen door verkopen in  horeca-zaken. De locale horeca-ondernemers reageren allemaal zeer enthousiast, dus Menno, naast uitbater van De Markies ook een van de brouwers van dit vocht, krijgt genoeg te doen de komende tijd. Mijn advies luidt: Ben je toevallig in Leeuwarden, bezoek De Markies, ga aan de bar hangen, aai de poes die daar haar melk drinkt, en drink de Grutte Pier Tripel van het vat, niet één maal, maar zoveel als je portomonnee aankan, en verlaat de tent pas zodra je merkt dat je bijna geen fooi meer kan geven. Ik beloof je dat je daar heel gelukkig van wordt. Tot de volgende keer Menno en de groeten aan je companen!

 

images
De Grutte Pier brouwers aan het werk. Man links is Menno, tevens uitbater bij De Markies.

 

Oh ja, en wie is Grutte Pier ook al weer. Lees er hier alles over.

 

Tekst: Ali Yavuz

 

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.